Wilt u ook beleggen met zekerheid? Bel nu! Are you also looking for a worry-free investment? Then simply phone us now! +31(020) 3302900
Amstel 153, Amsterdam
info@directcapital.nl

Mogelijkheden om te beleggen in vastgoed

beleggen in vastgoedBeleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is een zeer aantrekkelijke optie om rendement behalen op uw vermogen, als aanvulling voor uw pensioen, of als extra inkomen voor nu. Bij een investering in vastgoed levert de huuropbrengst u al snel een jaarlijks rendement van 6-7% per jaar op, naast de mogelijke waardestijging van uw object. Dit rendement is vele malen hoger dan de rente op een spaarrekening of het gemiddelde dividend op aandelen. Terwijl het risico helemaal niet veel hoger hoeft te zijn.

Mogelijkheden voor beleggingen in vastgoed

Wanneer u besluit te investeren in vastgoed zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt direct investeren in een eigen pand, maar u kunt ook beleggen via een vastgoedfonds. Wanneer u belegt in een vastgoedfonds biedt dat verschillende voordelen. U kunt al beleggen met wat kleinere bedragen, een enkel aandeel in een fonds is soms al voor een paar tientjes verkrijgbaar. Andere voordelen zijn dat je in een fonds vaak al een aardige spreiding hebt in het aantal panden en dat het toegankelijker is om te beleggen in een markt waar je als particulier zelf moeilijker vastgoed in kan bemachtigen, zoals buitenlandse kantoren. Er is een groot aantal vastgoedfondsen, waardoor er genoeg keuze is voor welke markt u zou willen betreden en genoeg mogelijkheden tot spreiding. Bij een vastgoedfonds worden de panden zelf professioneel beheerd en de beleggingen worden ook beheerd door professionals. Deze zaken kosten natuurlijk ook geld, wat ten koste gaat van uw rendement.

Direct beleggen

Als u wat meer vermogen tot uw beschikking heeft kunt u er ook voor kiezen om direct in vastgoed te beleggen, door zelf een pand te kopen. U kunt beleggen in objecten die bedoeld zijn voor recreatie, zakelijke objecten, of woningen die verhuurd worden aan particulieren. Met name deze laatste categorie is erg lucratief en met relatief weinig risico, zeker als u een pand in een populaire grote stad koopt. Een huurder blijft vaak voor langere termijn en de huuropbrengsten van woningen zijn lang niet zo gevoelig voor het economische tij als zakelijke objecten zoals kantoren en winkels. Bij beleggingen in huurwoningen is een rendement van 6-7% per jaar na aftrek van de kosten prima haalbaar en de aanschafkosten van een woning zijn voor een particuliere belegger ook een stuk beter op te brengen dan die van een zakelijk pand. Zeker als u maar zo’n 20-30% van het aankoopbedrag zelf in hoeft te brengen en de rest kunt lenen van de bank. In dat geval kunnen van de huur de hypotheekrente en de aflossingen betaald worden en houdt u er zelf nog maandelijkse inkomsten aan over, terwijl u intussen ook vermogen opbouwd.

Goed doordacht

Denk goed na over een strategie voordat u aan een investering in vastgoed begint. In een leuk klein dorpje kunnen de huizenprijzen wel aantrekkelijk zijn, maar is er wel een huurdersmarkt in de particuliere sector? In grote steden daarentegen zijn de huizenprijzen doorgaans een heel stuk hoger per vierkante meter, maar is het er doorgaans wel makkelijker om een huurder te vinden en een hogere huur vragen. Een appartement van 2 of 3 slaapkamers in een grote stad kan bijvoorbeeld verhuurd worden aan een paar studenten, of aan een starter die te veel verdiend voor een sociale huurwoning, maar nog niet genoeg voor een koopwoning. En vaak is er in grote steden ook een zeer aantrekkelijke markt voor expats. Dit zijn buitenlandse werknemers van doorgaans grote bedrijven die hier niet permanent zijn, dus geen woning zullen kopen, maar wel goed verdienen. Een appartement gestoffeerd of zelfs gemeubileerd aanbieden maakt de woning zelfs nog extra aantrekkelijk voor deze doelgroep.

Waar je op moet letten bij een investering in vastgoed

Het mogelijke rendement bij beleggingen in onroerend goed is stukken hoger dan de rente op een spaarrekening of het dividend op een gemiddeld aandeel. Maar houd er wel rekening mee dat de belegging niet erg liquide is. Uw geld in vastgoed investeren is alleen een goed idee als u het kapitaal dat u in het pand steekt voor langere termijn kan missen. Dit levert dan een mooie kasstroom op. Maar het ingelegde vermogen zelf komt pas weer vrij wanneer het pand wordt verkocht en het is zelfs mogelijk dat de marktwaarde dan wat is gedaald.

Het potentiële rendement is het hoogst wanneer u zelf meer doet. Houd er dan wel rekening mee dat het niet alleen maar slapend rijk worden is. Om te beginnen zal er regelmatig onderhoud aan het pand nodig zijn. Hoe meer u daarvan zelf kunt doen, hoe hoger uw uiteindelijke rendement zal zijn. U kunt zelfs al een extra mooie start maken, door een goedkoper appartement met wat achterstallig onderhoud te kopen. Kunt u dat zelf opknappen, dan kunt u hiermee al een hoop geld besparen.

Onderhoud

Ook wanneer u belegt in vastgoedfondsen hebben die panden onderhoud nodig. Bij vastgoedfondsen zijn de kosten voor onderhoud echter al verrekend bij de dividenduitkeringen. Het jaarlijkse rendement is doorgaans lager, maar u hoeft niet bang te zijn onverwachts voor hoge kosten te komen. Alleen heeft u bij een beleggingsfonds niet de mogelijkheid om kosten te besparen door zelf aan de slag te gaan. U heeft als belegger in een fonds minder invloed op de gang van zaken, wat wel tijd en mogelijk zorgen bespaart, maar waar wel een prijskaartje aan hangt.

Meerdere mogelijkheden

Kortom, wanneer u wilt gaan investeren in vastgoed zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden bij de keuze van de vorm. Wilt u het op korte termijn kunnen verkopen wanneer u het geld nodig heeft, dan is een beleggingsfonds geschikter. Heeft u een aardig budget, kunt u het missen en zoekt u de hoogste opbrengst, dan is een eigen pand waarschijnlijk het lucratiefst. Kunt u het geld niet voor langere tijd missen, of wordt u zenuwachtig van mogelijke waardedalingen, dan is beleggen in vastgoed misschien niet iets voor u.

Wilt u ook gaan beleggen met zekerheid? Neem contact op!

(020) – 330 2900

info@directcapital.nl

Liever meteen contact? Stuur dan een berichtje!

WhatsApp chat